torek, 17. avgust 2010

Kalabrija (7) - Stromboli

Tudi Stromboli si zasluži svojo objavo.


Otok smo videli že z naše plaže ob nekaj sončnih zahodih. Posnetek je pa s čolna na poti tja.
Stromboli je eden od sedmih Liparskih oz. Eolskih otokov. Skoraj kilometer v zrak segajoč delujoč vulkan. Tja vozijo hitri čolni s celine. Mi smo vzeli paket Stromboli by night. Kar je bila odlična izbira. Zjutraj ni bilo treba vstajati sredi noči, mirno smo se odcijazili po tistih ovinkih do Tropee, poiskali parkirišče, pojedli imenitno kosilo in šli na dveurno vožnjo. Vmes smo se za nekaj minut ustavili in počasi krožili na mestu zaradi delfinov.
Na otoku smo se najprej zapodili na plažo. Črni okrogli kamenčki. Morje čisto drugega okusa. Pikapolonica. Prijazen postanek pred pohajanjem po mestu.


Ja, malo mestece je tam, celo ne edino, Stromboli ima okrog 400 prebivalcev. Mesto nič posebnega, ozke uličice, natrpane s trgovinicami s spominki, po katerih ni prometa razen električnih avtomobilčkov, je pa gost obojestranski promet turistov. Na vrhu cerkev, ploščad, pizerija z razgledom. Nabrali smo kamenčke za vse, ki jih poznamo, plastenko črnega peska in se čez nekaj ur odpravili nazaj.
Vožnja je obsegala še krog okoli majcenega otočka zraven, na katerega so nekako celo spravili svetilnik.




Potem smo se zapeljali toliko okrog, da smo z morja videli še drugo mestece, potem pa smo na mestu čakali nekaj erupcij, ki so približno na dvajset minut. V temi je to posebej veličastno. Nam ni uspelo ujeti nobenega posnetka, ampak google prijazno pomaga tudi pri tem. Posnetek je od bližje, kot smo ga videli mi, glede na trajanje bo pa kar taprav. Ko bomo veliki, ga gremo pogledat od bližje. Tura na Stromboliju traja 6 ur, zahteva planinsko opremo in predvsem ne predvideva štiriletnic. Res mora počakat še nekaj let.
Takrat bodo tudi posnetki naši, ne sposojeni.



Se nadaljuje...

3 komentarji:

  1. Zelo lepo. Jaz sem bila pred leti na Etni ravno dan pred izbruhom, tako da nas niso pustili čisto na vrh. Je prav tako šricala kot vaš Stromboli. To so veličastne stvari, res.

    OdgovoriIzbriši
  2. o, ful lepo. Jaz saem bila na dnevni turi po "vseh" otokih, Lipari je lep, Vulcano pa zanimiv, ker se turisti kopajo v žveplu - iiiih. Ampak p omoje morajo biti otrci res vsaj enih 8 let, da imajo kaj od tega.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, takole od daleč gre tudi z manjšimi. Za kakšno ornk turo pa mi čakamo, da zrastejo, potem gremo tja zagotovo za več dni. Ker je vsem to neznansko fascinantno.

    OdgovoriIzbriši