ponedeljek, 16. avgust 2010

Kalabrija (4) - kraji

Najprej sem v naslovu napisala mesta, pa sem popravila. Ker se rajši potikamo po manjših krajih kot po večjih mestih. Smo jih obiskali, seveda, ampak niso pustila takega vtisa kot tisti mali, od vodnikov in posledično turistov spregledani kraji.
Razmišljala sem, če nas tudi zato, ker živimo v mestu in smo posledično navajeni množic ljudi, hrupa, cest, težav s parkiranjem, na dopustu, ki je namenjen odklopu, bolj vlečejo manjši kraji. Da je drugače, kot doma. To je ena od razlag. Druga je pa gotovo ta, da imajo tiste ozke ulice, kjer je komaj prostora za en avto, poseben čar, če so tlakovane namesto asfaltirane še toliko bolj, pa da v manjših mestih potem najdeš kakšne čisto posebne biserčke, ki bi jih v večjih spregledali ali pa so jih že zdavnaj pospravili in nadomestili s kakšnimi večjimi, modernejšimi, ki pa dostikrat nimajo več nobene zgodbe.
Pogledali smo si večja mesta. Cosenzo, Catanzaro, Reggio di Calabria. Cosenza ni vredna omembe. Mesto, kjer se pripelješ v center in misliš, da si zašel. Ni pustila vtisa. Catanzaro nam je postregel z odlično hrano, odkrili smo en "take-away", kjer očitno tudi domačini množično hodijo po kakšne prigrizke, dobrim sladoledom, pa simpatičnim večernim sprehodom po mestnih ulicah in obzidju ob katedrali s pogledi do morja. Reggio je zanimiv, čeprav za nas spet ne več kot za poldnevno potikanje. V muzej, ki je menda krasen, nismo zavili. Po mestu smo se pa sprehodili, poslikali nekaj zanimivosti in šli dalje. Tam mi je bil vedno všeč zeleni pas tik ob morju, med mestom in obalo je en parkec, ki se vije vzdolž obale. Z nekaj lokalčki, bujnim zelenjem, letos smo tam odkrili "Spidermane". Pa nekje po sredini glavnih ulic gre prečno nanje serija tekočih stopnic. Zanimiva rešitev, v senčki te lepo odpelje do višje ležečih ulice. Simpatična pridobitev za mesto v takih klimatskih razmerah.


Nicotera nas je vabila od prvega dne, saj smo jo videli s plaže. Od tam je DH tudi poslikal "naš" zaliv.


Majhno mestece, ki pa ponuja simpatičen sprehod, fenomenalne poglede na morje s peš cone okrog gradu ter ki ima slaščičarno, kamor smo se proti koncu dopusta še enkrat odpeljali - z namenom. Ampak o tem drugič.

Tropea je turistična. Torej nudi poleg čudovitih pogledov, zanimivih stavb, simpatičnega pohajkovanja po tistih zavitih ulicah seveda še gnečo in trgovinice s spominki. Ker je dvignjena visoko nad morjem, mesta se pa vseeno drži peščena plaža in rt z gradom je logično, da je zanimiva. Res nekaj posebnega.


Se nadaljuje...

1 komentar:

  1. Ej, te kilometrske plaže so res fantastične. Čisto nekaj drugega kot pri nas.

    OdgovoriIzbriši