sobota, 21. avgust 2010

Bučni mafini - sladki in slani

Z mafini sem se spoznala davnega leta '97, ko sva se z DH (ki je H v bistvu postal šele leto kasneje) potikala po Novi Zelandiji. Tam si jih lahko naročil v lokalu ob jutranji kavi. Meni so bili nekaj čisto novega, nekaj strašno dobrega in nekaj, kar sem si neznansko želela poskusiti. Tako sem od tam prinesla pekač za mafine (takrat jih tu sploh še ni bilo) ter knjigico z recepti, ki se še danes, kljub poplavi receptov na netu in kuharskih knjigah, izkazuje kot ena zame daleč najboljših. No, mafini so fenomenalni. Nekaj informacij o mafinih sem dobila tudi od ene gospe, ki je delala v lokalu Hot gossip cafe, kamor smo nekega jutra zavili na kavo in domače mafine. Verjetno si jo točno lahko predstavljate, ker ni veliko tipov žensk, ki bi sodilo v tak lokal - za šank. :) Potrdila mi je, da je ta knjiga res OK ter me poučila o nekaj podrobnostih, ki sem jih opazila v knjigi, pa nisem vedela, kaj je to. Self raising flour recimo. To se tam kupi, pri nas moramo mešanico moke in pecilnega pripraviti sami.
Knjiga je Alison Holst's Marvellous muffins, gospa ima tudi spletno stran, kjer, kot vidim, je kuharskih knjig še precej na izbiro.
Začenjam z bučnimi, če sta me že M in Mami Sandra zbezali s svojima bučnima objavama. Slikce pridejo naknadno - letos jih iz očitnih razlogov še nimam. Buče še rastejo. Zdaj ima rastlina kakšnih 20 cm. :)
Vnaprej povem: do sedaj sem poskusila samo sladke mafine. Slane poskusim zdaj, na jesen, ko zrastejo moje buče.

Najprej:
Oba recepta sta količinsko primerna za en "klasični" pekač, torej 12 normalno velikih mafinov. Jaz imam okrogel silikonski pekač s sedmimi odprtinami in iz te mase normalno pripravim 14 mafinov.
Lonček je četrt litra.


Sladki bučni mafini


Potrebujemo:
2 lončka moke, pomešane s pecilnim praškom (jaz dam en paketek)
1,5 lončka rjavega sladkorja
1 žlička cimeta
1/2 žličke naribanega muškatnega oreščka
1/2 žličke mletega ingverja
1/4 žličke mletih klinčkov

100 g masla
2 jajci
1 lonček buče (nakockana, pokuhana in zmečkana z vilicami)

Prvih sedem suhih sestavin dobro zmešamo v veliki skledi.
V drugi posodi stopimo maslo, vanj vmešamo obe jajci in dobro zmiksamo. Primešamo bučni pire.
Prelijemo med suhe sestavine in zmešamo samo toliko, da se moka skrije.
Pečemo cca 15-18 minut pri 200 stopinjah (oziroma dokler niso zlato rjavi in skočijo nazaj, če jih na sredini pritisnemo).

Namig iz knjige:
Ponudimo jih tople pri kavi, lahko za sladico z rumovim maslom (recept spodaj) ali na pol prelomljene s svežim sadjem in sladko smetano.

Moja izkušnja: nimaš časa pripraviti smetane in sadja. Jih prej zmanjka. Izginejo topli, tudi brez kave. ;)


Rumovo maslo


100 g zmehčanega masla, skodelico rjavega sladkorja, žličko muškatnega oreška in 2 žlici ruma z mešalnikom mešaš, dokler zmes ni svetla in kremasta. Ponudiš pri sobni temperaturi.


Slani bučni mafini


2 lončka moke, pomešane s pecilnim praškom
1/2 žličke soli
1 žlica sladkorja
2 skodelici (200 g) naribanega sira
1,5 žličke kumine
1 žlička origana
1/4 - 1/2 žličke cayenne pepper (nekaj pekočega paprikastega)

1 jajce
1 lonček mleka
1 lonček buče (nakockana, pokuhana in zmečkana z vilicami)

Suhe sestavine dobro premešamo. Origano med dodajanjem še malo zdrobimo.
Jajce, mleko in bučo dobro zmešamo in dodamo suhim sestavinam. Zmešamo, vendar ne preveč.
Pečemo 12-14 minut pri 220 stopinjah.

Pred pečenjem jih lahko potresemo z ribanim sirom, papriko ali čilijem v prahu ali bučnimi semeni.

5 komentarjev:

  1. Bom polinkala, ko mi uspe na zaslon prilimati mojo juho... :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Waw, super. Bom probala ... sigurno najprej slane, so me bolj zagrabili :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, sladki so morda malo specifični. Tak "speculaas piškoti" okus imajo zaradi mešanice začimb. Poročaj!

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala, tisočkrat, za tale recept! Je radikalno spremenil moje mnenje o mafinih. Slanega sem naredila, za sladke mi je pa že zmanjkalo bučnega pireja. :)

    OdgovoriIzbriši