ponedeljek, 23. avgust 2010

Bučke, bučke, bučke...

Bučk imamo res veliko. Letošnjo zalogo jemljem tudi sebi v poduk, da to pri nas na vrtu očitno dobro uspeva in torej ni treba posaditi čisto vsega, kar vzklije - tako, za vsak primer. Ker je potem tega občutno preveč.
Že pred dopustom sem polnila okrogle. Tiste so bile manjše, take fletne, vredne svojega imena - reče se jim namreč 8-ball bučke. Biljard kugla pač.
Vse skupaj ni nič posebnega. V izdolbene bučke sem dala na čebuli podušeno in s paradižnikom in zelišči začinjeno mleto meso, vse skupaj pa, potreseno s sirom, zapekla v pečici. Bom rekla tako kot enkrat ena bejbi: dobr k sto matr. Res, to je čisto predobro za samo njami ali kaj slovnično bolj korektnega.



Soseda nas je navdušila za bučni pečenjak.
Potrebuješ:
1/2 kg bučke
2 jajci
3 žlice pšeničnega zdroba
1 žlica moke
25 dag skute ali 20 dag sira.
Buče naribaš, posoliš, čez čas ožameš. Jajci zmešaš z moko in zdrobom, dodaš sir in bučke. Zmes naj počiva pol ure. Peče se 45 minut pri 180 stopinjah.
Slikce nimam, ga zmanjka prej kot jaz pridem v drugo nadstropje in nazaj, sploh s tole mojo nogo. Moram urediti primernejši prostorček za fotoaparat, tole ni ničemur podobno. Menda je izvrsten tudi mrzel, pa ne uspemo preizkusiti. Ga prej zmanjka.

Današnja večerja je nastala pod vplivom polnega hladilnika zelenjave in tegale posta od M&M. Tale polenta-pica mi miga odkar sem jo zasledila. Ampak za danes sem porabila samo rožmarin v polenti. Mislim, UAU. V polento sem do zdaj poleg obvezne žlice masla vmešala kvečjemu malo parmezana. Tale rožmarin pa da tisto pravo. Sploh če zraven ješ omako, ki jo pripraviš iz na čebuli podušenih nakockanih bučk in nakockanega paradižnika, kamor čisto pri koncu nasekljaš še malo peteršilja in bazilike z vrta. Slikce itak spet ni. Bo pa večkrat na sporedu. Ne samo zato, ker imamo bučk za izvoz, ampak predvsem zato, ker je bilo - dobr k sto matr. Bo treba bejbi peljat na pivo, da se ji odkupim za tole izjavo - mi je tko všeč, da jo moram ponucat. ;) Pa M&M tud. Bom tudi polento z rožmarinom skuhala večkrat.

2 komentarja:

  1. Meni je bila polenta z rožmarinom tudi dobra ko sto matr :-) (sem malce "poskušala", preden sem obložila) in to kljub temu, da jo skuham le v mešanici vode in nemastnega mleka...

    Doma imam eno zeleno bučo, ki so mi jo dobavili namesto hokaidove - pa nobenih izkušenj z njimi. Tako da, hvala, da si mi nevprašana ponudila recept za bučni pečenjak :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. @Alcessa: jaz tokrat nisem dala mleka, čeprav ga načeloma dajem. Me je prav zanimalo, kaj bo naredil rožmarin. Naslednjič poskusim še s provansalskimi zelišči, tko, za hec.
    Upam, da ti bo pečenjak všeč! Pri nas gre res dobro v promet.

    OdgovoriIzbriši