sreda, 18. april 2012

Kako svizec zavija v folijo

Načeloma se trudim, da je tale moj blog bolj lahkoten kot strahotno resen. Vsega ostalega je okrog nas čisto dovolj, tako da v tale moj kotiček ne vnašam kaj dosti reči, o katerih beremo v časopisju ali poslušamo v dnevno informativnih oddajah.
Čeprav načeloma ne dovoljujem, da mi določene reči zlezejo pod kožo, pa čeprav se me še kako tičejo, npr. redne podražitve bencina ali kaj podobnega, mi je pa tale današnja stavka danes odnesla pokrov. No, ne stavka kot taka ampak določeni vidnejši akterji.
Ljudje niso zadovoljni. OK, imajo vso pravico, da niso, imajo tudi pravico, da pričakujejo ali zahtevajo več, če se jim zdi. Kaj bodo dobili je pač vprašanje časa, odločenosti drugih v tej zgodbi, dejanske situacije, ki je vse prej kot rožnata, ampak okej, naj izražajo svoje zahteve tudi na tak način, če se jim zdi prav. (Moje osebno mnenje: stavkati preden je razjasnjeno vse in v situaciji, ko pač ni denarja, nima nekega posebnega smisla in meče še slabšo luč na organizatorje. Nekako se mi zdijo kot mulo, ki trmari, zakaj so starši zaklenili čokolado v špajzo, pa kar noče videt, da ne samo da v špajzi ni čokolade, še drugega počasi zmanjkuje. Poleg tega se mi zdi bedasto – tukaj ciljam direktno na SVIZ - skrivati finančne in delovne zahteve za neko kao slabšo kvaliteto – me prav zanima, kdaj v zgodovini je že kdo stavkal npr zaradi tega, ker v njegovi fabrki izdelujejo preslabe izdelke...).
Nas osebno razen stavka v vzgoji in izobraževanju danes ni prizadela. S policisti nimamo opravka, z zdravstvom tudi ne, kako je po uradih ne vem. OK, mulčki so ostali doma, kar pomeni, da je bilo od načrtovanega delovnika izvedenega nič ur, kar pomeni, da bom delala danes pa še nekaj dni ob večerih, da nadoknadim tale »dela prost dan«. Najbrž tudi med vikendom, zvečer, seveda, ker šole in vrtci takrat ne delajo, trije mulčki pa pač zahtevajo določeno mero angažiranosti, časa in energije. Pa bomo že nekako prinesli not, še kaj hujšega kot en zamujen delovnik smo kdaj nadomestili.
Danes me je v luft vrgla izjava g. Štruklja, ki so ga v članku na siol.net citirali takole: »"Ta rezultat presega vsa naša pričakovanja." Glede na to, da je trenutno v šolah in vrtcih po njegovih besedah le okoli 2900 otrok, pravi, da ni nobenega dvoma, da so tudi starši podprli prizadevanja sindikatov.« Kako prosim? Haloooo? Na spletni strani vrtca je v obvestilu med drugim napisano, »SAMO v izrednih primerih bomo stavkajoči poskrbeli za tiste otroke, ki bi se sicer znašli v tveganih razmerah z vidika varnosti otroka.... Za prisotne otroke bomo pripravili poenostavljeno obliko obroka.« V šoli smo bili starši obveščeni s pildkom, datiranim April 2012, podpisal ga je Stavkovni odbor SVIZ, v katerem piše »Prvi dan stavke, 18. aprila letos, bodo zaprte tudi osnovne šole. Zavedamo se, da vas bo stavka prizadela.« Če bi še nekako verjela iskrenemu opravičilu za nevšečnosti in če bi lahko namenila kanček razumevanja, mi pa pade mrak na oči, ko to, da je bilo danes v šolah prisotnih 2900 otrok, prodajajo kot to, da starši podpirajo sindikate. Ne, gospod Štrukelj, to, da nismo pripeljali otrok je neposredna posledica zaprtosti šol in ne znak podpore stavki.
Dragi šolniki, najdite si koga boljšega, ki bo zastopal vaše interese, tale vaš glavni svizec zavija vse skupaj v napačno folijo. Osebno cenim vaš poklic, vsakega posebej, ki si upa stopiti pred razred mularije, kakršna se najde danes. Mene sicer niste prepričali s tem, da RES delate 40 ur na teden in ste frej tistih dobrih 20 dni letno, kot kdo v gospodarstvu, ampak me to ne moti – ne zamenjam z vami, res ne. Vam pa povem, da vam zgoraj omenjeni gospod dela hudo škodo in ruši vaš ugled tudi pri tistih, ki imamo o vas sicer dobro mnenje.

Pa še citat, pisan na kožo današnjemu dnevu:

"It is a thousand times better to have common sense without education than to have education without common sense."(Robert Green Ingersoll)

6 komentarjev:

  1. No, meni je pokrovko dvigovalo kakšen dan prej :o
    O podpiranju stavke pa samo tole ... moji so tolk veliki, da so bili sami ta čas, ko sem sama odkljukala sestanke pri nekaj strankah in pri poslovnem partnerju in prav povsod so bili po pisarnah in sejnih sobah otroci, vsi starši smo imeli telefone ves čas na mizah in sestanki so se praviloma začenjali z besedami "se že naprej opravičujem, če bom moral/a vmes ven na telefon, moji otroci so sami doma".
    (Ne)podpora pa je bila povsem odkrito spremljana z zavijanjem oči in debatami o življenju v nerealnem svetu pardon, sektorju.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz nisem mogla/smela stavkati, ker delam na urgenci.
    Kar se plače tiče, mi po zakonu o minimalni plači ne morejo veliko vzet.
    Kar se normativov tiče ... če nam vzamejo kakšnega zdravnika ali sestro, bodo umirali nedolžni, saj zanje ne bomo mogli kakovostno poskrbeti.
    Kar se varčevanja v zdravstvu tiče ... če ne bomo mogli naročati vseh preizkav, bo zdravljenje na podlagi ugibanja, kar pa nas vodi nazaj v srednji vek.

    Za konec pa še retorično vprašanje: "Si res želite podpreti vse varčevalne ukrepe?"

    OdgovoriIzbriši
  3. Glede na rekacije na raznih forumih in blogih, bo javni sektor očitno težko prenesel, da njihova stavka v javnosti ne uživa večinske podpore, kljub izmišljotinam njihovih sindikalnih voditeljev. Predvsem pa verjetno zmeraj bolj boli spoznanje, da so bili s strani teh demagogov (voditeljev), povlečeni v nekaj, o čemer še sami niso povsem prepričani.

    OdgovoriIzbriši
  4. ja, res, nekako nujno je bilo otroke pustiti doma, tudi mi smo se morali znajti., Ampak tiste, ki nimajo kam, smo sprejemali in kakšnega resnega nezadovoljstva ni izražal nihče (razen tistih dveh izjem, ki smo ju pričakovali). Zato zahvala za solidarnost, lahko bi tudi vsi rekli, da nimate kam z otroki in bi jih imeli polne šole in vrtce. Ker smo javno povedali, da bomo za prišleke poskrbeli...
    Glede 40 urnega delovnika - ne, res ne delam samo 40 ur na teden, če štejem čisto vse, kar naredim zase in za mulčke, da nam je lepo, včasih pa tudi samo znosno. Večinoma dodatno delo opravljam med vikendi ali ponoči, ko tega res nihče ne more videti. Ampak sploh nimam namena razčlenjevati, kaj vse spada v nepedagoško službeno delo. Malo me skrbi, kdo bo hodil na govorilne ob dveh in na šolske predstave ob enih, če uvedemo 8 urno prisotnost.
    Glede dopusta tudi ne bi več izgubljala besed. Imam ga 32 dni, po zakonu, vse ostale dni počitnic prinesem noter z nadomeščanji in takimi rečmi.
    Ampak res zaskrbljujoči so pa novi normativi. Ne znam ti jih prilepit (predloga), lahko ga skopiram in ob priliki dam. Na naši šoli bodo septembra po novih normativih imele 100% zaposlitev 4 učiteljice. Otroke bodo dali v razrede po 24 do 30 otrok, ostanek bodo preusmerili na drugo šolo. Začne se s 1. in 6. razredi. Menim, da se oba tičeta tudi vas. Če bo enoten šolski okoliš, se v najbolj bizarnem primeru lahko zgodi, da boš tri otroke vozila vsakega na svojo šolo. Ker rahlo dvomim, da bodo upoštevali želje staršev. Preprosto se bo število vpisanih otrok delilo s 24 in se jih razporedilo v oddelke po šolah v skupnem šolskem okolišu (npr. Sp Šiška, Jakopič in Smrekar). Vse gre cu grund, če tole vzdrži.
    Pa še tole, pol pa neham in začneva lahko tnejšo debato. Nikoli nisem verjela v teorije zarote. Zdaj pa dobivam grd občutek, da ima naš JJ veliko skupnega z Berlusconijem. Medije zagotovo obvladuje...

    OdgovoriIzbriši
  5. Katjuša, hvala za odgovor.
    Samo par stvari, potem zaključim tudi jaz.
    Midva dnevno gledava dve do tri dnevnoinformativne oddaje na TV, spremljava medije na spletu, pa je informacija o odprtosti šol "ušla". In pri celi situaciji me je motilo samo to - da nismo imeli možnosti izbire oziroma smo bili o njej preslabo obveščeni, potem se je pa to prodajalo kot podporo. Čista manipulacija. Kot če bi pred referendumom o trgovinah objavili, da bodo ob nedeljah trgovine zaprte, potem pa bi v odprtih, a praznih trgovinah kazali posnetke zadovoljnih trgovcev, poglejte, saj ni zanimanja za nakupe ob nedeljah.
    Učiteljski delovnik in dopust me ne motita. Kot sem že napisala - poklic cenim in občudujem vse, ki se ga lotijo. Mnogi učitelji se res angažirajo, mnogi se pa pač ne pretegnejo - kot pri vsakem poklicu. Vsekakor poimensko lahko naštejem par voluharjev po pisarnah, ki bi jih bilo prej treba spraviti na cesto kot ravno učitelje. Sedem let spremljam šolo kot starš, dve šoli smo preizkusili, pa nimam nobenih bistvenih pripomb na učiteljski zbor mojih otrok.
    Morda za ilustracijo glede dopusta: jaz sem ga pri prejšnjem delodajalcu z dodatnimi dnevi za zahtevnost dela, za stalnost pri delodajalcu vsakih nekaj let dodaten dan in tremi otroki imela 27 dni. Pa mi je šlo še dobro v primerjavi s kolegi v drugih firmah.
    Kako bo z normativi ne vem. Prav gotovo je tudi v šolstvu treba kaj narediti, kot povsod drugje, o načinu in obsegu bi pa morali šolniki imeti treznejšega zastopnika, kot ga imate.

    OdgovoriIzbriši
  6. Informacije o odprtosti šol za nujne primere so definitivno bile. 2 dneva prej so to govoril po 24 ur in gotovo bi učiteljice povedale, če bi jih kdo vprašal.

    OdgovoriIzbriši