torek, 12. april 2011

Rožce in druge tegobe

Vsako leto komaj čakam pomlad. Proti koncu zime si želim, da izgine vsa sivina in da pride svežina barv, obet novega, ki se kaže v popkih...
Takrat še ne mislim na to, da bom lep del pomladi preživela opremljena z zdravili proti alergijam, specialnimi pršili za nos in da bom, če slučajno pozabim dnevni odmerek ob pravi uri, del dneva preživela ob neznosnem občutku nemoči, ko te srbi nekje na pol poti med grlom in ušesi, na zadnji strani pljuč - znotraj, seveda - in ko ugotoviš, da so srbeče veke pravzaprav božji dar - se vsaj popraskaš lahko.
Dragi Šiškarji, tisto rjovenje sem bila jaz - ko kihnem, kihnem pošteno. In nakihala sem se v zadnjih dneh precej, z DH sva poskušala do neke zadovoljive mere spraviti vrt v red, še pred dežjem in tako hitro, da bodo mojstri, ki pridejo zdaj na vrsto, imeli pripravljeno, kar je potrebno.
Zaenkrat smo tukajle:


Vljudno prosim vse, da opazijo (od leve proti desni) lično urejene maline, izpuljene robnike in nasajene ciprese ob meji. Hvala. ☺
Preden bo pravi pridelek na vrtu bo še nekaj časa minilo, medtem se pa mastimo s kalčki. Pri Pehtranu sem našla en fajn link, preizkusila in ugotovila, da se metoda krasno obnese. Kalčki na moji sliki so iz leče, trenutno hrustamo porcijo sončničnih (ki so fenomenalni). Priporočam, je dobro, zdravo, enostavno in poceni. Pa strašno fensi za na sendvič ali v solato. ☺



Dežja, ki trenutno škrablja po oknu pisarne sem vesela. Zalil bo presajene rastline, opral plošče na vrtu, zlasti in predvsem pa, upam, spral cvetni prah iz zraka kam drugam. Za preganjanje sivine dni bo poskrbel šop domačih tulipanov, ki sem jih porezala in dala v vazo preden sem prestavila čebulice.

Nekaj časa pa me že razveseljuje šopek posebne vrste, ki domuje na kuhinjski mizi že odkar ga imam, ampak ga še nisem "spravila v svet" - sem pa vse avtorje izdatno polupčkala.

Rumen cvet je od tavelikega sina, tulipančki od srednjega sina
in pisani cvet od Otrokinje (ta je celo dišal)
Zelo prijazen. Tudi alergikom. :D

6 komentarjev:

  1. Na stara leta ( beri letos) je tudi mene zagrabilo... smrkanje in kihanje. Velik otrok cel teden kašlja cele noči, srednja deklica letos prvič stopa po njegovih stopinjah vključno z mano. Noro... res upam, da je tale dežek ublažil vse skupaj. Lep vrtiček zunaj in noter! Apčih in nazdravje!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz k sreči letos NE kiham in NE smrkam, še zdravilo za astmo je od januarja v predalu. Se je pokazalo, da je veliko v moji glavi oz. stresu.
    Kalčki pa ... letos jih nisem, sicer pa vsako leto. Našla sem podobne nasvete kot na tvojem linku enkrat v neki reviji in nabavila večje kozarce za vlaganje :) gazo pa je nadomestila mrežica - za komarje, hehe :) Najti moram samo še junaka, ki mi bo pokrov za navit na kozarec odrezal tako, da bo samo obroček ... ker se mi gumica vedno znova snema :D

    moj vrtiček še čaka na večje posege, svoje domovanje so našle samo jagode zaenkrat, pa radič čakam, da se bo končno nehal pretvarjati, da je zima :)
    Sanjačka - nekoč Siničica :)

    OdgovoriIzbriši
  3. O kalčke ste kalil? Super me bomo tud to preizkusile, ko se mi bo enkrat dalo do konca prebrat, kolikokrat sprat pa namočit pa ... Kje si pa semena kupila?

    OdgovoriIzbriši
  4. Aja pa šopek je krasen:) In komaj čakam na sliko brstečega vrta:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Tina, kupila sem seme kar v supermarketu. Bio sončnična semena (jih itak neskaljene potresemo po solati, tako da sem vedela, da ne bodo zavržena), prav tako lečo (bi jo dala pa v kakšno enolončnico, če se kalčki ne bi obnesli).

    OdgovoriIzbriši