sreda, 4. maj 2011

Praga (7) - pod črto

Še nekaj vtisov kar tako.
Mesto je, kot vsa velika mesta, obvladljivo z javnim prevozom. Tramvaji in metro rulajo. Avto smo parkirali na varovanem parkirišču (to je tam nujno) prvi dan in ga šli iskat tik pred odhodom. Ostalo smo šli peš ali z javnim prevozom.
Cenovno je Praga čisto OK. Najdeš hudo zasoljene cene, da se pa, tudi v centru, čisto normalno preživeti. Pivo je poceni, pijača v lokalih tudi, sploh brezalkohol je cenejši kot pri nas. Fastfoodov je dovolj, stojnic tudi, lokalov vseh vrst pa prav tako. Izven centra in izven Prage pa cene precej padejo.
Gneča je ponekod ogromna, se lepo vidi množico, ki opazuje uro na enem od posnetkov s stolpa, ampak nekako znosna. Ni tiste delovne mrzlične naglice ampak gre vse nekako umirjeno.
Arhitektura je neprecenljiva. Tudi malo ven iz strogega centra so hiše še vedno urejene, okrašene, barvite, propadajočih komaj kaj, povojnih grdih realsocialističnih je bilo tudi samo za vzorec.
Kako so preživele kakšne dame, ki se na turistična pohajkovanja spravijo v petkah (česar ne bom nikoli razumela), mi ni jasno. Tam namreč asfalta skorajda ni. Pločniki so tlakovani s kockami, ki so razvrščene v bolj ali manj domiselne vzorce. In kjer jih obnavljajo, dajejo nove kocke, ne asfalta. Mestu daje to morda nekaj manj udobja, vsekakor pa več šarma.

Češka hrana nam je bila blizu. Imamo pač radi svinjino na tak ali drugačen način, golažke, cmoke in pivo. ☺ Pri pivu je bil hec - tam se namreč naroči malo pivo in pivo. Če naročiš veliko pivo, dobiš litrski vrček. Ups...


Jaz sem se v prvi gostilni zapičila v "pečene vepřove koleno" in sem ga naslednjič tudi naročila. Bilo je slastno.


Češčina je, če jo bereš, v bistvu dokaj razumljiva, vsaj tiste bistvene stvari, ki jih kot turist potrebuješ. Ko jo poslušaš se pa meni zdi strašno zabaven jezik, meni ves čas se zdi, da govorijo napol v hecu in napol v pomanjševalnicah. Sploh ne vem, kako se v češčini pogovarjajo o resnih rečeh, če pa je zven jezika tako hudomušen. Morda jim zato gre tako fajn pri zabavnih rečeh. Mulo je tik pred potjo šel v knjižnico po Švejka in se potem ves čas ob branju naglas krohotal.
Praga je čudovita. Zanimiva, raznovrstna, urejena, presenetljivo zelena, po mojem mnenju čisto vsak, ki zaide tja, najde nekaj zase.
Mene je čisto presunila že prvič. Bili smo za novo leto in nas je zeblo do kosti, pa vendar, ko smo izza ovinka prišli na glavni trg in je tam nad osvetljenimi hišami bdela temna podoba cerkve v ozadju, čez vse skupaj pa so poplesavale snežinke, se mi je usedla v srce in tudi spomladanski vtisi čarobnosti niso pokvarili.

Mi vsekakor še pridemo.

2 komentarja:

  1. Tudi meni so bile tlakovane ulice ful všeč, čeprav si ne predstavljam hoje v petkah. Sem bila pa zgolj en dan, v času predbožičnega sejma.

    OdgovoriIzbriši