sreda, 4. maj 2011

Praga (2)

Drugi dan je postregel s kislim jutrom. Kljub vsemu smo, predvsem zaradi ene atrakcije, ki sta jo mulčka nagledala že doma in, seveda, gnjavila, da gremo, šli najprej tja. To pomeni, da smo šli z vzpenjačo na Petrin hill. Razgledni stolp je kljub megličastemu vremenu nudil nekaj razgleda. Labirint je bil pa sploh fajn. Najprej smo se spakovali pred tako ali drugače ukrivljenimi ogledali, potem smo se napotili skozi labirint iz ogledal proti izhodu. Pot je kratka, vendar zaradi postavitve zrcal hodniki izgledajo neskončno dolgi. Zabave na pretek.


Od tu vodi pešpot ob pobočju proti Hradčanom. Ob poti je križev pot ter nekaj krasnih razgledov tako proti staremu delu mesta kot proti Hradčanom.
Hradčani so, kot se spodobi, veličastni. Kupili smo družinsko vstopnico za vse (razen, packi oderuški, za vzpon na enega od cerkvenih stolpov, kjer niti družinskih vstopnic niso prodajali, tako da smo ob obilju ostalih razglednih točk po mestu to spustili). Katedrala je krasna, muzej zanimiv, prav tako smo se presenetljivo dolgo mudili v eno od obeh galerij. Našli smo še sončno uro, si ogledali razstavo v smodniškem stolpu in pustili ostalo za naslednji dan.

Vitraž v katedrali Sv. Vita
Vmes seveda beležimo postanek za malico, dve premraženi nevesti, kakšno ploho (fino je ob dežju imeti vstopnico za muzej), fotografiranje ob straži, impresivne drogove za zastavo in Plečnikov megalit. Na poti domov nas je z obzidja pričakal bolj sončen razgled na mesto.


Nazaj v mesto smo šli s tramvajem, pobožali "najpomembnejši" kip na Karlovem mostu, tistega, ki ti zagotavlja povratek v Prago, nekaj pojedli, se mimo ure vrnili domov in se zrušili v posteljo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar