nedelja, 14. november 2010

XL zabava

Zaradi nujnejših reči ta teden je poročilo o DHjevi XL zabavi malo počakalo.
Prejšnji vikend je povabil sosedove. Tiste tri družine, s katerimi se največkrat družimo. Brez otrok smo se dobili, da smo imeli večer zase. Eni so odpovedali zaradi drugih družabnih obveznosti, dvoji so potrdili.
Začela sva že zjutraj, ko sva šla v miru nabavit (pa na kavico).
Popoldne sva družno delala rezance "od praske" (strašno simpatično mi je tole slovenjenje angleške from scratch, ki si ga je izmislil Napo). Cela kuhinja je bila od moke, po vseh stolih so se sušili sveži rezanci, mulčki so se hodili zraven zabavat in poskušat, če so surovi kaj dobri... Fino je bilo.


Pod večer je DH naredil še slasten bučni pesto za k rezancem. Za dve porciji pesta potrebujemo šopek peteršilja, strok česna, 2 jedilni žlici bučnih semen, 40 g parmezana, 2 jedilni žlici bučnega olja, 2 jedilni žlici sončničnega olja. Nariban sir, opran, osušen in sesekljan peteršilj, drobno narezan česen, v ponvi popražena semena in nekaj soli zmiksamo, postopno dolivamo olje in precej popopramo. Sončnično olje lahko zamenjamo s 4 žlicami bučnega (DH tako naredi, da je še bolj slastno)
Oboje je bilo po prvem koktejlu odlično in kot tako potrjeno tudi od zunanjih jedcev, v naglici pa pozabljeno za fotografiranje. Večer smo nadaljevali ob narezku - nobena znanost, meski, sirčki in olivce. In ga prehranjevalno zaključili ob tiramisuju, ki je bil prav tako slasten. Dobi svojo objavo z receptom ob prvi priliki. Tekočinsko smo potem nadaljevali s koktejli do jutra. Ob pol štirih sta se pridružila še sosedova, ki sta ob vrnitvi s svojega dogodka videla, da smo še vsi zbrani pri nas doma. Ko sem šla spat, se je delal dan.
DH zna. Tista knjiga o koktejlih, ki jo je lani dobil "pod smrekco" se je več kot obrestovala. Večkrat postreže s kakšnim presenečenjem - ko smo v družbi ali ko sva sama. Tokrat je namešal take pijačke, da nihče od sosedovih ali domačih ni imel mačka. Ja, bili smo skurjeni, ker mulčki zjutraj vseeno niso bili hudo milostni in se pri naših letih le pozna, če spiš samo slabe tri ure, sicer pa nam ni bilo hudega.
Neznansko mu je bilo všeč darilo. Premišljeno, pisano na kožo, zabavno. Dobil je nekaj za žar, majico z napisom "Šef roštilja" (sosedovi pač vejo to iz prve roke), steklenico šampanjca in fotografijo s piknika. S simpatičnim osebnim napisom in seveda XL oznako. Pri štiridesetih si XL, potem se do petdesetega zmanjšuješ na L. :)

1 komentar: