ponedeljek, 13. september 2010

Dobra gospodinja :)

Dobra gospodinja peče torte in kuha marmelado. Oboje mi je bilo od malega nekaj nepojmljivo zapletenega in tudi kot večja se nisem lotila ne enega ne drugega.
S tortami sem se spopadla že pred nekaj leti. Ha, sploh ni tako kunštno, kot si človek predstavlja, ko gleda tiste umetnije, ki jih marsikdo zna pričarati iz kupa moke, sladkorja, jajc, masla, oreškov, čokolade, sadja - karkoli pač kdo da v torte. V vednost: torte NISO cela znanost.

Letos sta mi starša oddala lep del slivove letine. Na vikendu jima raste sliva, ki že dolgo ni tako dobro rodila kot letos. Pa čisto natur je, nešpricana, stran od prometa, bio, eko - junejmit.
Najprej je nastala čedna zbirka cmokov. 54 jih je ratalo iz tistega kupa krompirja, ki sem ga skuhala v ta namen. Pa še kakšna runda pride iz tistih sliv, ki sem jih zaenkrat zamrznila. Imam le samo dve roki.


Potem je pa nastala moja prva prava pravcata marmelada. Slive brez pešk, sladkor, želin - tadaaaaaam


Ravno pravšnja je. Ne pretrda, ne pretekoča, malo kiselkasta in ne presladka.
Aja, slive niso tako majhne, skleda je tako ogromna. ;)
Ker je prva, sem ji prilepila še fine nalepke, take vesele, s sončki in rožicami.
Če kdo ni vedel - marmelada NI cela znanost.
Tako da sem se v svojih očeh uradno vpisala med dobre gospodinje. Še vedno se bo pri nas našla kakšna pajčevina po vogalih, prah po policah, prstni odtis na inox hladilniku. Torta za rojstni dan in marmelada v špajzi pa tudi. Od tega zadnjega je na dolgi rok več koristi.

5 komentarjev:

  1. iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

    tako folš, tako folš, zame je marmelada res potrditev dobrih gospodinj, poleg potice seveda (se hecam)

    daj pokaži še nalepke na marmeladah....

    OdgovoriIzbriši
  2. Sam res, kje je pa potica, pa nalepke z letnico, pa druga ozimnica? Detajli, mami, detajli. Dobre gospodinje s(m)o skrajno pedantne.

    LOL

    OdgovoriIzbriši
  3. Potica je, prosim lepo, čisto nekaj drugega. :) Dobi svojo objavo konec leta. Letos se bom RES morala sama spopasti z njo.
    @Tashky: Nalepkice objavim.
    @Sandra: Ostala ozimnica? Imajo v trgovini. ;) Jaz zamrznem nekaj pehtrana in peteršilja z vrta, to je pa tudi vse. Hja, skrajno pedantne... A povem, da je objava čakala od prejšnjega tedna, ker nisem našla kabla za pretočit fotke ali naj raje zadržim zase? :D

    OdgovoriIzbriši